ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Blog

Kastrace jsou in!

Kastrace jsou in!

Kastrace jsou in!
Pokud jste majiteli nebo alespoň příznivci koček, měli byste zpozornět. Následující řádky totiž přinášejí důležité informace, které mohou významnou měrou zjednodušit život vám i kočkám ve vašem okolí.
 
Tytam jsou doby, kdy byly kočky vnímány pouze jako součást hospodářských stavení s jedinou funkcí chytání myší. Jak šel čas, kočky se staly svébytnými společníky, přičemž jejich zaopatření ročně tvoří miliardy dolarů v rámci světového obchodu. S tím také souvisí přístup člověka k těmto zvířatům a snaze kočkám porozumět v celé své šíři. A tak, jak je překotně uspěchaná naše doba, stejně tak intenzivně nás odborníci zásobují nejnovějšími poznatky z jejich výzkumů. Světové studie se například shodují na tom, že je celospolečensky prospěšné nechat svá zvířata kastrovat jakožto prevenci před svévolným a nekoncepčním množením, ale také pro své nesporné zdravotní benefity. A nejsou to pouze vědci, kteří apelují na odpovědnost občanů...
 
“Kastrace neznamená jen zamezení nekontrolovatelného množení, ale přináší také řadu zdravotních a sociálních benefitů.”
 
Další, kdo volá po změně v přístupu ke kočkám, jsou pracovníci útulků a aktivisté za práva zvířat. V ČR záchytná zařízení ročně přijmou odhadem 35.000 koček, přičemž se mluví pouze o zlomku, neboť více zvířat zdejší organizace nejsou schopny pojmout ani zmonitorovat. Tento neutěšený stav se děje díky nedostatečné osvětě a také kvůli řadě mýtů, které téma kastrací doprovázejí jako stín. Zároveň se ale nedá říci, že by se chování člověka nějak rapidně zhoršovalo - naopak lidé si obecně začínají všímat utrpení a upozorňovat na ně, a proto se domníváme, že je společenská změna nezbytná.
 
“Vykastrovaná kočka nepřestává lovit myši! Naopak přestane značkovat, méně se pere a také se méně toulá.”
 
Každá změna začíná od malých a pozvolných kroků a svůj přístup může přehodnotit úplně každý. Kastrace nejsou proti přírodě, kočka nemusí mít za svůj život alespoň jednou koťata a vykastrovaná kočka nepřestane lovit myši. Proto nikdo nemusí na své kočce množit a pak řešit, co s nechtěnými koťaty. Naopak za pár stokorun se může kočka i kocour vykastrovat a tím zamezit následnému utrpení, za předpokladu, že nejsme schopni se o tolik koček venku adekvátně postarat, nutně vyvstává.
 
“Kastrace není drahá - je podstatně levnější, než operace, které mohou nastat v důsledku hormonálních onemocnění. Navíc v dnešní době existují kastrační programy, specializované spolky nebo vybrané obecní úřady.”
 
Tento článek nemá za cíl něco někomu nařizovat, naopak se snaží inspirovat, zvyšovat občanskou odpovědnost a motivovat k celospolečenské změně. A fakt, že tyto řádky čtete díky ochotě místního úřadu, poukazuje na to, že se tímto tématem začínají úředníci také zabývat. Pojďme společně kočkám vytvořit lepší podmínky. Aspoň se o to pokusme…
 
Více infa najdete na www.kasprocats.cz nebo na  www.obcekastruji.cz
 
V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat.
 

Fotogalerie